Клуб „Аз обичам моя край”


Втора представителна изява.

Представителна изява на Клуб „Аз обичам моя край“ по проекта УСПЕХ се състоя на 20.05.2013г в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Под ръководството на г-жа Диана Бонева учениците от ПМГ „Иван Вазов“ бяха издирили и подбрали различни предания за известни местности в община Димитровград. Те представиха легендите Дядо-Паньовата дупка, за местността Юрт дере за светилището на нимфите край с. Каснаково, за основаването и историята на Черноконево, за Царичина чешма край Черногорово, за традициите и празнуването на светците Константин и Елена в с. Бодрово и още други интересни неща от селата в общината.

В заниманията на клуба учениците са научили интересни факти от историята на Димитровград, задълбочили са познанията си за своя роден край.

Линк към галерията >тук<

Линк за презентацията >тук<


Първа представителна изява.

На 17. 12. (понеделник) от 15 ч. в ПМГ „Иван Вазов” се проведе първата представителна изява на Клуб „Аз обичам моя край” по проекта УСПЕХ, с ръководител Диана Бонева.

Гости на събитието бяха: г-жа Илияна Славова – директор, г-жа Румяна Лозева – пом.-директор, учители и ученици.

Учениците от клуба разказаха своите проучвания за траките и показаха презентации за забележителностите в родния край.

Гимназистите акцентуваха върху наследството на траките в Източните Родопи, но отбелязаха и други интересни обекти от по-късната история.

Специално внимание отделиха на тракийската куполна гробница край село Мезек, на гробницата и музея в село Александрово, на тракийското светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково. Присъстващите чуха интересната легенда за Тит Флавий, който построил светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково. Учениците разказаха още за древния град Перперикон, за светилището на Орфей край село Татул, за долмените край село Хлябово, за античната вила Армира и за менхира при село Овчарово.

От обектите на по-късната история почитателите на родния край споделиха своите познания за средновековната крепост край село Мезек и разказаха легендата за красивия каменен мост в Свиленград.

Линк към галерията >тук<

Линк за презентацията >тук<